KALenGO
beszélő dobok -
- dob b
eszédek

 

MÁDY KÁLMÁN
dob, ütőhangszerek, billentyűsök

bio, fotó, videó      

 

A zene még gyerekkorában kezdődött, egy sok időt megélt családi zongorán. A zongora iránt megmaradt vonzalom mellett kamaszkorának zenéi a dob és ütőhangszerek iránti érdeklődést hozták. A Weather Report, Herbie Hancock, Keith Jarrett, Miles Davis jazzrock periódusának fénykora, és a pesti jazzklubok előtt kígyózó sorok korszaka volt ez.
Később, már egyetemi évei alatt a jazz mellett a népzenék iránt is megnőtt az érdeklődése. Így alakult ki az etno ütőhangszerek hangzásának szeretete, majd később azok integrálása a dobszettbe. Ezidőtájt lépett fel a franciaországi Dunquerque majd a cseh Karlovy Vary nemezetközi jazzfesztiválokon is, ahol a zenekarból Dés László a legjobb szólista díjat nyerte el.

Kalman, foto: Underground Magazin

Kreativ alkatánál fogva szívesen csatlakozott már a létrehozásakor az egyéni zenei világú Folk Iván gitáros-hegedűs >egykori legendás zenekarához, amely a crossover műfaj hazai előfutára volt. A későbbiek során más produkciókba is meghívást kapott, amelyek kapcsán számos kiváló zenésszel lépett pódiumra: Horváth Kornél, Gőz László, Dés László, Csepregi Gyula, Borlai Gergő, Lantos Zoltán és még sokan, mindez a legkisebb kluboktól a Budapest Kongresszusi Központig.

Első saját zenekarának ötlete Los Angeles-i kintlétén jött, de előtte már szerepelt a Makám együttes ausztriai koncertjein, és Grencsó István Zumzoo lemezfelvételén is. A saját zenekar, a Kalengo Ethnic Groove rövid idő alatt sok rangos fesztiválmeghívást, NKA lemez támogatást is kapott.

Jelenleg több zenei projektben is résztvesz hangszeresként, de hangszerelőként, és a zongora másodhangszere révén sokszor szerzőként is. Legújabb lemeze, a >Circadian Rhythm gyűjteményes szerzői album, amelyen multi-instrumentalistaként játszik, kiváló szólista barátaival.

Legjobban az új dolgok létrehozását szereti a kezdeti zenei ötletektől a teljes megvalósításig, belértve a felvétel hangmérnöki munkáját is.

MK

A koncertek és felvételek hangszer összeállítása mindig tükrözi egyéni zenei nézőpontját. Szerepel benne a dobszettből és kézi ütőhangszerekből összeállított speciális felszerelés, sokféle zenei ízzel, hangszerrel, mint az udu, hang-drum, darabuka és orientális ütőhangszerek, afro-latin hangszerek, gato drum, anklung, caxixi és más érdekességek mellett gyakran a billentyűs hangszerek is.

A különleges zenei megközelítés számos lemezfelvételt, dob- és ütősfesztivál meghívást vonzott be.


 

Hangszeres fotók a közelmúlt koncertjeiből
(Kalengo Ethnic Groove, Varga János Projekt, Lighthouse Orchestra, Jazz K) -fotók: Kelemen Gábor
FonoFonó
Dob_ban
Dob-Ban dob fesztivál
A38
A38/MTV
Belv Feszt
Belvárosi Fesztivál
Marble HallRádió Márványterem Marble
Rádió Márványterem
Marble
Gödör Klub
Fészek klub
Díszterem

SzigetSziget


A38/MTV

PaksGastroblues fesztivál WorldWorld jazz feszt, Almássy FonóFonó

Varga János Projekt, Gastroblues fesztivál, Paks

Udu szóló, Dobosok farsangja .
Mirage, A38/MTV
.

Mediterrán tánc, A38/MTV
.