KALenGO
beszélő dobok -
- dob b
eszédek

 

MÁDY KÁLMÁN
dob, ütőhangszerek, billentyűsök

bio, fotó, videó      

 

A zene még gyerekkorában kezdődött, egy sok időt megélt családi zongorán. A zongora iránt megmaradt vonzalom mellett kamaszkorának zenéi a dob és ütőhangszerek iránti érdeklődést hozták. A Weather Report, Herbie Hancock, Keith Jarrett, Miles Davis jazzrock periódusának fénykora, és a pesti jazzklubok előtt kígyózó sorok korszaka volt ez.
Később, már egyetemi évei alatt a jazz mellett a népzenék iránt is megnőtt az érdeklődése. Így alakult ki az etno ütőhangszerek hangzásának szeretete, majd később azok integrálása a dobszettbe. Ezidőtájt lépett fel a franciaországi Dunquerque majd a cseh Karlovy Vary nemezetközi jazzfesztiválokon is, ahol a zenekarból Dés László a legjobb szólista díjat nyerte el.

Kalman, foto: Underground Magazin

Kreativ alkatánál fogva szívesen csatlakozott már a létrehozásakor az egyéni zenei világú Folk Iván gitáros-hegedűs egykori legendás zenekarához, amely a crossover műfaj hazai előfutára volt. A későbbiek során más produkciókba is meghívást kapott, amelyek kapcsán számos kiváló zenésszel lépett pódiumra: Horváth Kornél, Gőz László, Dés László, Csepregi Gyula, Borlai Gergő, Lantos Zoltán és még sokan, mindez a legkisebb kluboktól a Budapest Kongresszusi Központig.

Első saját zenekarának ötlete Los Angeles-i kintlétén jött, de előtte már szerepelt a Makám együttes ausztriai koncertjein, és Grencsó István Zumzoo lemezfelvételén is. A saját zenekar, a Kalengo Ethnic Groove rövid idő alatt sok rangos fesztiválmeghívást, NKA lemez támogatást is kapott.

Jelenleg több zenei projektben is résztvesz hangszeresként, de hangszerelőként, esetenként szerzőként is.

Legjobban az új dolgok létrehozását szereti a kezdeti zenei ötletektől a teljes megvalósításig, belértve a felvétel hangmérnöki munkáját is.

MK

A koncertek és felvételek dobos-ütős hangszer összeállítása mindig tükrözi egyéni zenei nézőpontját: dobszettből és kézi ütőhangszerekből összeállított speciális felszerelés, sokféle zenei ízzel, udu, frame drum, darabuka, piccolo conga, bongo, checkere, gato drum, cajonga, talking drum, anklung, caxixi és más érdekességek mellett esetenként a billentyűs is.

A különleges zenei megközelítés számos lemezfelvételt, dob- és ütősfesztivál meghívást vonzott be.


 

Hangszeres fotók a közelmúlt koncertjeiből
(Kalengo Ethnic Groove, Varga János Projekt, Lighthouse Orchestra, Jazz K) -fotók: Kelemen Gábor
FonoFonó
Dob_ban
Dob-Ban dob fesztivál
A38
A38/MTV
Belv Feszt
Belvárosi Fesztivál
Marble HallRádió Márványterem Marble
Rádió Márványterem
Marble
Gödör Klub
Fészek klub
Díszterem

SzigetSziget


A38/MTV

PaksGastroblues fesztivál WorldWorld jazz feszt, Almássy FonóFonó

Varga János Projekt, Gastroblues fesztivál, Paks

Udu szóló, Dobosok farsangja .
Mirage, A38/MTV
.

Mediterrán tánc, A38/MTV
.