KALenGO
beszélő dobok -
- dob beszédek

 

MÁDY KÁLMÁN
dob, ütőhangszerek, billentyűsök

Kalengo     

 

Kalengo

KALENGO WORLD PROJECT

A zenekar a nevét egy afrikai beszélő dobról kapta, amelyet egykor üzenetek továbbítására használtak.
A névválasztás jelképes.

A KALENGO WORLD PROJECT főleg nagyobb színpadok produkciója, életteli előadással, rangos fesztivál fellépésekkel maguk mögött. Stílusuk a világzenéhez, a szélesebb körű nagyközönségnek szánt fúziós world-jazz műfajhoz áll a legközelebb.

A zenekar többnyire saját szerzeményeket ad elő, a népzenei behatások között megtalálhatók a jazz gyökerei, környezetünk, és orientális zenei elemek.

KALENGO WORLD PROJECT műsorajánlója, zenék,tagok,referenciák: >Youtube link

Kalengo World Project  jelenlegi tagjairól:

Mády Kálmán:  alapító, szerző, ütőhangszeres, dobos, billentyűs, vokálos.  Kreatív alkatánál fogva számtalan projektben, fellépésen és lemezen szerepelt, együtt játszott Dés Lászlótól a Makám zenekaron át Lantos Zoltánig, itthon és külföldön. Több dobfesztivál is meghívta, így a budapesti Dobosok Farsangja is. „Circadian Rhythm” szerzői lemezének nemzetközi terjesztését a >TOM-TOM RECORDS  látja el: >ITUNES ,>APPLE MUSIC ,>SPOTIFY , >AMAZON , >TIDAL 

György Ákos: a Kalengo társ-alapítója, szerzőtársa, billentyűse és fuvolása, aki sokféle zenei stílusban otthonos. A Bartók Béla jazzkonzervatóriumi évei után sok zenekari meghívást kapott billentyűsként és zongoristaként. Együtt játszott a Török Ádám vezette Mini együttestől, a világhírű  amerikai Dave Samuels vibrafonosig,  sok fesztiválon, itthon és külföldön  egyaránt.

Takács Donát:  a zenekar hangzásának egyik meghatározója, kiemelkedő játékú basszusgitáros.
Tagja volt a Kalengo-nak már a Liszt Ferenc  Zeneművészeti Egyetem tanulmányai alatt. 
Ezt követően sok meghívása volt Babos Gyula jazzgitáros zenekarától az énekes Caramel zenekaráig, ahol jelenleg is játszik.

Kézdy Luca: Artisjus díjas hegedűs, a hazai- és már a nemzetközi jazznek is kiemelkedő muzsikusa.
Számtalan meghívása és elismerése volt már itthon és külföldön. A zenében mélyreható jellegzetes játéka különös varázst teremt a Kalengo-ban is.
Zenei barátságuk Kálmánnal                 
hároméves közös muzsikálásuktól datálódik.

Bakos Bettina:  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, a fiatal hazai jazz énekesek egyik legtehetségesebb tagja, elismerések birtokosa, aki frissen csatlakozott a zenekarhoz. Bettika művésznéven több projektben is szerepelt, máris  számtalan színpadot , fesztivált megjárva. 

Mády Gábor: a Bartók Béla Jazzkonzervatórium dob tanszakának évei után érdeklődése a fúziós zenék, hip-hop és modern dob-irányzatok felé fordult.  Tehetsége leginkább a groove-os dobolásban mutatkozik meg, játéka mindig frissítőleg hat a Kalengo-ban.

Korábbi meghívásokból:
Belvárosi Fesztivál Jazz színpad záró produkció, több ízben -- Dobosok farsangja dobos- és ütősfesztivál, záró produkció --Magyar Rádió Márványterme, Kálmán születésnapi koncertje -- Sirály színházterem -- "Dob-ban" nemzetközi ütősfesztivál -- Debrecen, Cívis Korzó, Nagyszínpad -- Jazzland, Cserfő-Nagykanizsa Nemzetközi Jazz Fesztivál -- Budapest, "Nyár a Lánchídon" fesztivál Nagyszínpad -- Kultea klub MKVM Múzeum -- Jazz Presszó, Dózsa Kultúrális Központ -- A38 koncerthajó -- Columbus Jazz hajó -- Gödör jazz -- III. Nemzetközi Világzene Fesztivál, Dobfesztivál,Dabas, Diego Sportcsarnok -- Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely városi fesztivál, Fórum Színpad -- Sziget Fesztivál, Pesti Est Színpad -- "Művészetek Völgye" fesztivál, Kapolcs, Jazz színpad -- Fonó Budai Zeneház -- Jazz Presszó, Dózsa Müv.Ház -- Almássy központ. World jazz fesztivál -- Gödör klub-- Aranytíz Központ: Belvárosi Lipót Napok, Jazzpályázat Döntő, különdíjas helyezett -- Millenáris Teátrum, Nagyszínpad

 

 

KalengoWorldProject

KALENGO ETHNIC GROOVE
- world fusion jazz

A dobosok által alapított zenekarokban mindig van valami különlegesség...
A KALENGO zenekart a dobos-ütőhangszeres Mády Kálmán hívta életre, és ebben György Ákos billentyűsben talált társra. A banda nevét egy kelet-afrikai beszélő dobról nevezte el, amelyet valaha üzenetek továbbítására használtak. A névválasztás több, mint egyszerű hangszernév...


A sokféle ütőhangszert és a jazz műfajának hangszereit felvonultató zenekar a fúziós jazz sajátos világzenei ötvözetét játssza, itthon talán egyedülálló módon. A megszólaltatott nem mindennapi ütőhangszerekkel valamint a billentyűsök mai hangzásvilágának kontrasztjával, szólistáival a KALENGO különleges atmoszférájú zenei világot teremt. A zenekar többnyire saját szerzeményeket ad elő, de a népzenei behatások közt megtalálhatók a jazz gyökerei, szűkebb környezetünk és orientál zenei elemek is. Ez a sajátos zenei ötvözet alkotja a KALENGO szines hangzását, amely egyfajta „világok fúziója” is lehetne. 

A zenekar tagjai főként a jazz világából érkeztek, korábban a legismertebb előadókkal is játszottak.
Indulásuk után az "Ethnic Groove" műsorukkal rövid időn belül belül már a legrangosabb előadóhelyeken, fesztiválokon szerepeltek. Eddigi legjobb darabjaik megtalálhatók a World Fusion albumukon. (Kiadja a Tom-Tom Records, a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával)

Tagok:
Mády Kálmán (dob, ütőhangszerek, zene, zenekarvezető), György Ákos (billentyűsök, kaval, zene), Kedl László (szopránszaxofon, furulya), Takács Donát (basszusgitár), Kátai István (kongák)

 

 


KLIPP A KONCERTFELVÉTELEK KÉPEIVEL: >YOUTUBE

 

 

Kalengo_Kapolcs

Művészetek Völgye, Kapolcs,Jazzszínpad, nem sokkal az indulás után.
Ajánló a Művészetek Völgye össz-zenei kínálatából, Magyar Hírlap:


"Olyan minőségi névsor állt össze, hogy lehetetlen a legjobbakat kiragadni a fellépők sorából: egyebek közt a Muzsikás Együttes, Saban Bajramovic, a Palya Bea Quintett, Balogh Kálmán, a Vukán–Szakcsi-duó,
a Kalengo Ethnic Groove, a Balkán Fanatic, a Quimby, a Hobo Blues Band, és számos más hazai és külföldi kiválóság szerepel majd a Völgy zenei színpadain"

Koncert utáni TV interjú: -->ITT (a megjelenés után "széles sáv" menüpont)

Kalengo_koncert

Lemezbemutató koncert ajánló a Népzene.hu-n:


A Kalengo elbeszéli World Fusion című lemezét!

".....Koncertjeik energikus játékuk által sokszor jeleníti meg a nyüzsgő, zajos világ érzetét, innen a lemezbemutató koncert elnevezése is: Zajos világzene...
A csapat, bár nem dob-zenekar, mégis számos dob- és ütősfesztiválra kapott meghívást, köszönhetően dobos-ütős alapítójuk, Mády Kálmán invenciózus hangszeres megközelítésének. Így legutóbb a csíkszeredai IV. Nemzetközi Ritmus-és Ütősfesztiválon léptek fel, de idén ők zárták a hazai legnagyobb dobfesztivált is, a már sok éve megrendezésre kerülő Dobosok Farsangját.."
>teljes cikk a nepzene.hu-n

Kalengo_Jazzland

Cserfő-Nagykanizsa nemzetközi jazzfesztivál, Zalai Hírlap:
"Minden mást túlszárnyalt":

”A második nap első fellépője, a Kalengo Ethnic Groove fantasztikus koncerttel szórakoztatta a hálás közönséget....
A nevével is különleges hangzásvilágot ígérő nevű csapat, a Kalengo Ethnic Groove nem hagyott maga után kívánnivalót, az idei Jazzland egyik, ha nem a legjobb zenekarát ismerhettük meg bennük".->teljes cikk

KALENGO: World Fusion

Kiadja a Tom-Tom Records (C) TCD111:
Belehallgatáshoz klikk a dalcímekre!

DESERT SONG (György Á.)
URBAN RIDER (Mády K.)
ON THE WAY UDU intro (M.K.)
AFRICA (György Á.-Mády K.)
STREET JOY (Mády K.)

 


Kalengo World Fusion
Borítóterv grafika: Gábor Béla

Papirusportal.hu - Kulturális Portál:
"Beszélő dob - a Kalengo bemutatkozó lemeze"

"Rendkívül színes hangzású, izgalmas hangszerelésű lemezt élvezhetnek a zenére nyitott hallgatók, melyet a Tom-Tom Records adott ki. A Kalengo zenekar sokféle ütőhangszert, éneket és a dzsessz műfajában szereplő hangszereket vonultat fel World Fusion című lemezén, de nem öncélúan. Stílusuk sokrétű, Magyarországon egyedülálló módon a fúziós dzsessz és a sajátos világzenei törekvések mellett a népzenei behatások is tetten érhetők.." >teljes cikk a Papiruszportal oldalon

Dobosmagazin: Kalengo lemezajánló:
"Az afrikai beszélő dob nevét viselő zenekar stílusa a fúziós jazz és az autentikus zene egyéni ötvözete. A megszólalás sajátos atmoszféráját a....." >teljes cikk

Zenészmagazin:
"A Kalengo mindjárt az elején irányt mutat, a lemezének címe azonnal képbe hozza a kiváncsiskodó zenehallgatót.Ráadásul a Kalengo (kelet-afrikai dob) sejteti, hogy ebben a zenében a ritmikának óriási szerepe van. Ennek legfőképpen az lehet az oka, hogy Mády Kálmán, a zenekar alapítója, akiról köztudott, hogy a word music megszállottja, valamint kisérletező muzsikus.A zenekarban György Ákos erősíti a jazz vonalat (...).
A töbnyire instrumentális szerezmények nagyon igényes lemezt alkottak. Finom zene ez azoknak, akik szeretik a hangokat és hangzásokat a zenében...." Teljes cikk a Zenészmagazin 2009.augusztus-szeptemberi számában.

Tom-Tom Records: Kalengo lemezajánló:
"Rozsdaszínűre kopott öreg gőzh ajó, százéves nyikorgó deszka kikötő, elsárgult hajókötelek, amelyekkel kontrasztként a távolban derengő mai nagyvárosi felhőkarcolók elmosódott képe.  Ez a Kalengo "World Fusion" című bemutatkozó albumának címlapja, amely nemcsak hangulatának egzotikumában, színeiben, de szimbolikájában is illik a zenéjükre.
..." >cikk a kiadó honlapján

A38
A38
Marble Hall
Rádió Márványterem
Belvarosi Feszt
Belvárosi Fesztivál, jazz színpad
Dob-Ban feszt.
"Dob-ban" ritmus fesztivál

>vissza az oldal tetejére