KALenGO
beszélő dobok -
- dob beszédek

 

MÁDY KÁLMÁN
dob, ütőhangszerek, billentyűsök

Kalengo     

 

Kalengo

KALENGO
ETHNIC
GROOVE

A dobosok által alapított zenekarokban mindig van valami különlegesség...
A KALENGO zenekart a dobos-ütőhangszeres Mády Kálmán hívta életre 2006-ban. A banda nevét egy kelet-afrikai beszélő dobról kapta, amelyet valaha üzenetek továbbítására használtak. A névválasztás több, mint hangszernév...

A fúziós jazz és a világzene ötvözetét megszólaltató zenekar első hangszerösszeállítása a Wheather Report egykori felállására emlékeztetett. György Ákos - billentyűsök, zongora, Kedl László - szopránszaxofon, furulya, Takács Donát - basszusgitár, Kátai István kongák, valamint az alapító dobon és ütőhangszereken, aki a zenék karakterét zongorista-billentyűsükkel alakította ki.

A megszólaltatott sokféle ütőhangszerrel, valamint a billentyűsök hangzásvilágának kontrasztjával, szólistáival a KALENGO különleges atmoszférájú zenei világot teremtett. A zenekar többnyire saját szerzeményeket adott elő, de a népzenei behatások közt megtalálhatók a jazz gyökerei, szűkebb környezetünk és orientál zenei elemek is. Ez a sajátos zenei ötvözet alkotja a KALENGO szines hangzását.

Indulásuk után rövid időn belül belül már a legrangosabb előadóhelyeken, fesztiválokon szerepeltek. "World Fusion" albumuk a Tom-Tom Records kiadásában jelent meg, NKA, Artisjus és egyéb támogatással.

Az újjáalakult KALENGO ETHNIC GROOVE énekkel felbővült zenekari változata igazi világzenei nagyszínpadi produkció. Megszólalásuk és dalaik jobban közelítik az autentikusabb, "ETHNIC GROOVE"-os jelleget, kiegészülve a női szólóénekkel.
A zenekarban az innovatív Mády Kálmán alapító ütőhangszeres majd billentyűjátékos mellett a kitűnő Kézdy Luca játszik elektromos hegedűn, énekesük az érzékeny, különleges hangadottságű Brátán Vera, fretless bassusgitáron szólisztikus karakterrel Banos Gergő játszik, az egzotikus húros hangszerkeket és gitárt Lábas Szabolcs szólaltatja meg.


KLIPP A KONCERTFELVÉTELEK KÉPEIVEL. Meghívásainkból:
Belvárosi Fesztivál Jazz színpad záró produkció, több ízben -- Dobosok farsangja dobos- és ütősfesztivál, záró produkció --Magyar Rádió Márványterme, Kálmán születésnapi koncertje -- Sirály színházterem -- "Dob-ban" nemzetközi ütősfesztivál -- Debrecen, Cívis Korzó, Nagyszínpad -- Jazzland, Cserfő-Nagykanizsa Nemzetközi Jazz Fesztivál -- Budapest, "Nyár a Lánchídon" fesztivál Nagyszínpad -- Kultea klub MKVM Múzeum -- Jazz Presszó, Dózsa Kultúrális Központ -- A38 koncerthajó -- Columbus Jazz hajó -- Gödör jazz -- III. Nemzetközi Világzene Fesztivál, Dobfesztivál,Dabas, Diego Sportcsarnok -- Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely városi fesztivál, Fórum Színpad -- Sziget Fesztivál, Pesti Est Színpad -- "Művészetek Völgye" fesztivál, Kapolcs, Jazz színpad -- Fonó Budai Zeneház -- Jazz Presszó, Dózsa Müv.Ház -- Almássy központ. World jazz fesztivál -- Gödör klub-- Aranytíz Központ: Belvárosi Lipót Napok, Jazzpályázat Döntő, különdíjas helyezett -- Millenáris Teátrum, Nagyszínpad

Kalengo_Kapolcs

Művészetek Völgye, Kapolcs,Jazzszínpad, nem sokkal az indulás után. Ajánló a Művészetek Völgye össz-zenei kínálatából:

"Olyan minőségi névsor állt össze, hogy lehetetlen a legjobbakat kiragadni a fellépők sorából: egyebek közt a Muzsikás Együttes, Saban Bajramovic, a Palya Bea Quintett, Balogh Kálmán, a Vukán–Szakcsi-duó, a Kalengo Ethnic Groove, a Balkán Fanatic, a Quimby, a Hobo Blues Band, és számos más hazai és külföldi kiválóság szerepel majd a Völgy zenei színpadain"

Koncert utáni TV interjú: -->ITT (a megjelenés után "széles sáv" menüpont)

Kalengo_koncert

Lemezbemutató koncert ajánló a Népzene.hu-n:


A Kalengo elbeszéli World Fusion című lemezét!

".....Koncertjeik energikus játékuk által sokszor jeleníti meg a nyüzsgő, zajos világ érzetét, innen a lemezbemutató koncert elnevezése is: Zajos világzene...
A csapat, bár nem dob-zenekar, mégis számos dob- és ütősfesztiválra kapott meghívást, köszönhetően dobos-ütős alapítójuk, Mády Kálmán invenciózus hangszeres megközelítésének. Így legutóbb a csíkszeredai IV. Nemzetközi Ritmus-és Ütősfesztiválon léptek fel, de idén ők zárták a hazai legnagyobb dobfesztivált is, a már sok éve megrendezésre kerülő Dobosok Farsangját.."
>teljes cikk a nepzene.hu-n

KALENGO: Desert Song. A38 koncertfelvétel. MTV.

KalengoKALENGO
world fusion
Kalengo_Jazzland

Cserfő-Nagykanizsa nemzetközi jazzfesztivál, Zalai Hírlap:
"Minden mást túlszárnyalt"
:

”A második nap első fellépője, a Kalengo Ethnic Groove fantasztikus koncerttel szórakoztatta a hálás közönséget....
A nevével is különleges hangzásvilágot ígérő nevű csapat, a Kalengo Ethnic Groove nem hagyott maga után kívánnivalót, az idei Jazzland egyik, ha nem a legjobb zenekarát ismerhettük meg bennük"
.->teljes cikk

KALENGO: World Fusion

Kiadja a Tom-Tom Records (C) TCD111:
Belehallgatáshoz klikk a dalcímekre!

DESERT SONG (György Á.)
URBAN RIDER (Mády K.)
ON THE WAY UDU intro (M.K.)
AFRICA (György Á.-Mády K.)
STREET JOY (Mády K.)

 


Kalengo World Fusion
Borítóterv grafika: Gábor Béla

Papirusportal.hu - Kulturális Portál:
"Beszélő dob - a Kalengo bemutatkozó lemeze"

"Rendkívül színes hangzású, izgalmas hangszerelésű lemezt élvezhetnek a zenére nyitott hallgatók, melyet a Tom-Tom Records adott ki. A Kalengo zenekar sokféle ütőhangszert, éneket és a dzsessz műfajában szereplő hangszereket vonultat fel World Fusion című lemezén, de nem öncélúan. Stílusuk sokrétű, Magyarországon egyedülálló módon a fúziós dzsessz és a sajátos világzenei törekvések mellett a népzenei behatások is tetten érhetők.." >teljes cikk a Papiruszportal oldalon

 

Dobosmagazin: Kalengo lemezajánló:
"Az afrikai beszélő dob nevét viselő zenekar stílusa a fúziós jazz és az autentikus zene egyéni ötvözete. A megszólalás sajátos atmoszféráját a....." >teljes cikk

Zenészmagazin:
"A Kalengo mindjárt az elején irányt mutat, a lemezének címe azonnal képbe hozza a kiváncsiskodó zenehallgatót.Ráadásul a Kalengo (kelet-afrikai dob) sejteti, hogy ebben a zenében a ritmikának óriási szerepe van. Ennek legfőképpen az lehet az oka, hogy Mády Kálmán, a zenekar alapítója, akiról köztudott, hogy a word music megszállottja, valamint kisérletező muzsikus.A zenekarban György Ákos erősíti a jazz vonalat (...).
A töbnyire instrumentális szerezmények nagyon igényes lemezt alkottak. Finom zene ez azoknak, akik szeretik a hangokat és hangzásokat a zenében...." Teljes cikk a Zenészmagazin 2009.augusztus-szeptemberi számában.

Tom-Tom Records: Kalengo lemezajánló:
"Rozsdaszínűre kopott öreg gőzh ajó, százéves nyikorgó deszka kikötő, elsárgult hajókötelek, amelyekkel kontrasztként a távolban derengő mai nagyvárosi felhőkarcolók elmosódott képe.  Ez a Kalengo "World Fusion" című bemutatkozó albumának címlapja, amely nemcsak hangulatának egzotikumában, színeiben, de szimbolikájában is illik a zenéjükre.
..." >cikk a kiadó honlapján

>vissza az oldal tetejére